Постання з попелу війни: 1946–1979 роки

Дізнайтеся про діяльність ЮНІСЕФ, агентства для дітей, від початку його створення

ЮНІСЕФ
Children drinking
UNICEF/UNI41896/Unknown
14 Квітень 2021

Щойно розвіявся дим і охолонув попіл Другої світової війни, розпочалася криза, пов'язана з біженцями, подібних до якої світ ще не бачив. В умовах її руйнівного впливу для полегшення тягаря найвразливіших дітей у світі було створено ЮНІСЕФ.


1946

Адміністрація допомоги та відбудови Об'єднаних Націй створила Міжнародний надзвичайний фонд допомоги дітям (ІСЕФ) для надання допомоги дітям, які постраждали під час Другої світової війни. ІСЕФ діє здебільшого з метою охорони здоров'я дітей відповідно до принципу, що допомога повинна розподілятися серед усіх дітей без будь-якої дискримінації.

11 грудня 1946 року резолюцією Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй засновано Дитячий фонд Організації Об'єднаних Націй (ЮНІСЕФ).

Children in Patras, a north-western port city, eat cereal provided by the United Nations Relief and Rehabilitation Administration. Greece, 1946.
UNICEF/UNI41884/Unknown
Греція, 1946 рік. Діти в Патрах — портовому містечку на північному заході країни — їдять пластівці, привезені Адміністрацією допомоги та відбудови Об'єднаних Націй.


1947 to 1965

За 18 років роботи на посаді Виконавчого директора ЮНІСЕФ Моріс Пейт розширив діяльність Фонду для більш комплексного задоволення потреб дітей. Він також домігся консенсусу щодо того, що потреби дітей важливіші за політику.

UNICEF Executive director Maurice Pate sits with children.
UNICEF/UNI98138/Engman
Швеція, 1950 рік. Моріс Пейт, перший Виконавчий директор ЮНІСЕФ, сидить на лавці в парку Стокгольма оточений дітьми.

«Дітей-ворогів не існує».

Моріс Пейт, Виконавчий директор ЮНІСЕФ (1947 - 1965 роки)


1947

Отримано перший приватний внесок на потреби ЮНІСЕФ. Фонд дотепер спирається на підтримку мільйонів своїх прихильників, які хочуть сприяти змінам життя дітей на краще. Долучайтесь і допомагайте навразливішим дітм разом з ЮНІСЕФ. 

У цьому ж році в Сполучених Штатах створено перший національний комітет ЮНІСЕФ. Національні комітети являють собою допоміжну мережу незалежних благодійних організацій, які збирають кошти для здійснення роботи ЮНІСЕФ в усьому світі.

 

1949

Світ побачила перша вітальна листівка ЮНІСЕФ. Продаж листівок ЮНІСЕФ незабаром стане одним із найбільш масштабних і тривалих заходів із організації збору коштів. Національні комітети ЮНІСЕФ відіграватимуть ключову роль у продажах мільярдів листівок упродовж наступних 70 років.

Drawing of dancing children by seven-year-old Dzitka Samkova.
UNICEF/UNI99430/Antonelli
Сполучені Штати Америки, 1949 рік. Семирічна Дзітка Самкова з Чехословаччини (сьогодні Чеська Республіка і Словаччина) створила малюнок, який використовували на вітальних листівках ЮНІСЕФ.


1950

З огляду на «потребу в подальших заходах із метою полегшення страждань дітей» Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй розширює мандат ЮНІСЕФ, наголошуючи на важливості підтримки організацією дітей, які живуть за межами Європи.

A student in Suwon, Repluc of Korea, prepares to drink her daily ration of milk.
UNICEF/UNI43171/Fowler
Республіка Корея, 1950 рік. Школярка з Сувона готується випити свою щоденну порцію молока, надану ЮНІСЕФ.


1953

ЮНІСЕФ стає постійним представництвом системи Організації Об'єднаних Націй. Слова «міжнародний» і «надзвичайний» вилучені з його офіційної назви, але існуюча абревіатура збережена.

Проєкти ЮНІСЕФ у галузі водопостачання, санітарії та гігієни спрямовані на скорочення кількості дитячих захворювань, які можна попередити шляхом профілактики, і смертельних випадків, яким можна запобігти. Кампанії з викорінення фрамбезії, лепри і трахоми є достатньо ефективними.

A health worker treats a child with trachoma.
UNICEF/UNI43175/Unknown
Кенія, 1950 рік. Працівник пересувного медпункту, що діє за підтримки ЮНІСЕФ в Олобелібеле, застосовує мазь із антибіотиком для лікування дитини, хворої на трахому.


1954

Улюбленець американської публіки артист Денні Кей стає послом із особливих доручень ЮНІСЕФ.

Danny Kaye visits his former primary school in Brooklyn, New York.
UNICEF/UNI39700/Unknown
Сполучені Штати Америки, 1954 рік. Денні Кей відвідує свою початкову школу у Брукліні, Нью-Йорк, де звертається до учнів із закликом надати допомогу у зборі коштів на цілі ЮНІСЕФ.


1956

У період з 1956 по 1957 роки понад 13 тисяч центрів охорони материнства й дитинства в 102 країнах отримують матеріали від ЮНІСЕФ і за допомогою Фонду організовують технічну підготовку своїх співробітників.

A child is tested for tuberculosis.
UNICEF/UNI42503/Unknown
Філіппіни, 1956 рік. Мобільна бригада з вакцинації в Батангасі тестує дітей на наявність туберкульозу.


1957

ЮНІСЕФ упроваджує нові програми в галузі харчування. Місцеві громади проходять навчання з питань організації городництва, утримання ставків для розведення риби, птахівництва і тваринництва, отримують підготовку з питань харчування.

A boy feeds his family’s chickens. Thailand, 1955.
UNICEF/UNI43243/Unknown
Таїланд, 1995 рік. Хлопчик годує курчат, яких розводить його сім'я.


1959

Прийнята Організацією Об'єднаних Націй Декларація прав дитини визначає як пріоритетні права дітей на захист, освіту, охорону здоров'я, житло й достатнє харчування.

A doctor tests children for tuberculosis in New Delhi, India.
UNICEF/UNI42504/Unknown
Індія, 1956 рік. Лікар Всесвітньої організації охорони здоров'я перевіряє дітей із Нью-Делі на наявність туберкульозу. Діти з негативним результатом тесту отримують щеплення від цього захворювання.


1961

ЮНІСЕФ розширює сферу своєї діяльності, включивши до неї питання освіти дітей. Програми допомоги в отриманні освіти впроваджуються по всьому світові і тривають багато років.

Two boys reading in a temporary school in Pakistan.
UNICEF/UNI25016/Isaac
Пакистан, 1988 рік. Учні тимчасової школи в таборі для афганських біженців у Пешаварі.


1964

Конференція Белладжо, або Міжнародний круглий стіл з питань участі дітей і молоді у плануванні розвитку в Белладжо (Італія), присвячена розгляду заходів, що дозволяють пов'язати благополуччя дітей із національними планами в області розвитку.

Після цієї конференції ЮНІСЕФ перетворюється з фонду допомоги на агентство міжнародного розвитку, що володіє технічним досвідом у всіх питаннях, що стосуються дітей.


1965

ЮНІСЕФ отримує Нобелівську премію миру за «сприяння налагодженню братніх відносин між націями». Присудження Нобелівської премії миру означає визнання діяльності в інтересах дітей діяльністю заради миру.

Henry Labouisse receives the Nobel Peace Prize medal on behalf of UNICEF. Norway, 1965.
UNICEF/UNI99955/Unknown
Норвегія, 1965 рік. Анрі Лабуісс, Виконавчий директор ЮНІСЕФ, отримує медаль Нобелівської премії миру від імені ЮНІСЕФ.

"Добробут сучасних дітей нерозривно пов’язаний зі збереженням миру у світі завтра".

Анрі Лабуісс, Виконавчий директор ЮНІСЕФ (1965 – 1979 роки)


1967

На тлі тривалих суперечок схвалено надання ЮНІСЕФ допомоги в галузі планування сім'ї. Підтримка в цих питаннях надається в контексті охорони здоров'я матері й дитини.

Twins are delivered in Ankara, Turkey.
UNICEF/UN04112/Joan Liftin
Туреччина, 1973 рік. Народження близнюків в Анкарі. Підтримка від ЮНІСЕФ включала надання акушерських наборів, вітамінів, медичного обладнання та харчування для дітей, яких відлучають від грудей.


1968

ЮНІСЕФ надає допомогу матерям і дітям в умовах громадянських конфліктів у Нігерії і В'єтнамі, дотримуючись своєї філософії надання допомоги незалежно від політичних міркувань і відповідно до принципу недопущення дискримінації.

Packages are prepared in Ubulu, Nigeria, for distribution in the Biafra region.
UNICEF/UNI41908/Robinson
Нігерія, 1969 рік. Підготовка посилок в Убулу для поширення в регіоні Біафра. Кожна посилка містить базові антибіотики, ліки й засіб для дезінфекції.


1971

Виконавча рада ЮНІСЕФ розширює свою роботу з надання допомоги, включивши послуги, які «приносять користь дітям у міських нетрях і бараках». Масштаб такої діяльності організації й охоплення нею з року в рік зростають.

Two children stand in the street.
UNICEF/UNI52133/Colvey
Індія, 1992 рік. ЮНІСЕФ співпрацює з урядами з метою скоротити кількість випадків дитячої безпритульності у великих містах.

 

Агенства Організації Об'єднаних Націй мобілізуються для надання житла, продуктів харчування, санітарних засобів і води мільйонам біженців, які прибули до Індії зі Східного Пакистану, нині відомого як Бангладеш.

Supplies are unloaded from a plane in Bangladesh.
UNICEF/ICEF-6505/Ron Ockwell
Бангладеш, 1972 рік. ЮНІСЕФ надає предмети першої необхідності дітям і жінкам у країні, яка щойно отримала незалежність.


1973

ЮНІСЕФ розширює надання допомоги в організації неформального навчання (поза звичайними школами), зокрема для сільських дітей і молоді.

Boys enter a training centre.
UNICEF/UNI42510/Farquharson
Республіка Дагомея (сьогодні Бенін), 1969 рік. Хлопчики входять до навчального центру, де поряд із вивченням традиційних предметів отримують ще й агрономічну освіту.

1975

Винайдено водяний насос Mark II, який кардинально змінив сільське життя.

Children collect water at a Mark II handpump.
UNICEF/UNI43280/Wolff
Індія, 1980 рік. Водяний насос Mark II використовується у програмах ЮНІСЕФ з водопостачання в різних регіонах світу протягом 10 років після його винайдення.


1978

Алма-Атинська конференція, організована спільними зусиллями ВООЗ і ЮНІСЕФ, привертає увагу світової громадськості до питання надання первинної медико-санітарної допомоги та робить акцент на нових підходах до охорони здоров'я сім'ї на основі місцевих громад як ключових факторах досягнення прийнятного рівня здоров'я в усьому світі.

A girl is vaccinated while sitting in her mother's lap.
UNICEF/UNI124767/Isaac
Туреччина, 1985 рік. Дитина отримує щеплення в межах останнього раунду кампанії з імунізації, яку проводив ЮНІСЕФ.


1979

Відсутність у ЮНІСЕФ політичного статусу дає змогу Фонду очолювати діяльність Організації Об'єднаних Націй і Червоного Хреста в рамках масштабних операцій із надання допомоги й відновлення на території Кампучії (сьогодні Камбоджа).

A boy holds a drawing showing the atrocities of the Khmer Rouge regime.
UNICEF/UNI41947/Danois
Кампучія (тепер Камбоджа), 1980 рік. Хлопчик у таборі для переміщених унаслідок громадянського конфлікту осіб показує один зі своїх малюнків, який ілюструє пережиту ним травму.

Організація Об'єднаних Націй оголошує 1979 рік Міжнародним роком дітей (МРД), щоб підвищити обізнаність про умови, у яких живуть діти по всьому світові, й активізувати дії із захисту прав дітей.

A stamp from Bhutan shows a mother with her two children.
UNICEF/UNI46236/Courtesy of Fouad Kronfol
Випущена в 1979 році поштова марка Бутану, присвячена Міжнародному року дітей.

 


With organized global efforts underway, see how UNICEF focused international efforts to serve children around the world.

Досліджуйте нашу хронологію у 1980─1988 роках.