В ногу з часом: 1980–1988 роки

Дізнайтеся про важливу роль даних і досліджень у діяльності ЮНІСЕФ щодо забезпечення виживання й розвитку дітей.

UNICEF
Діти читають
UNICEF/UNI46383/Isaac
20 Вересень 2021

Нові знання, підкріплені фактичними даними, дозволили ЮНІСЕФ виступати з наполегливими закликами: здорові діти потребують задоволення основних потреб.

1980 рік

Джеймс Грант піднімає прапор Організації Об'єднаних Націй на вантажівці, що вирушає з Найробі.
UNICEF/UNI98144/James
Кенія, 1989 рік. Джеймс Грант, Виконавчий директор ЮНІСЕФ, підіймає прапор Організації Об'єднаних Націй на вантажівці, яка доставляє допомогу тим, хто виїжджає з Найробі після початку операції «Міст життя для Судану».

«Ми повинні насамперед задовольняти основні потреби дітей за рахунок суспільних ресурсів».

Джеймс Грант, Виконавчий директор ЮНІСЕФ у 1980–1995 роках.

1982 рік

ЮНІСЕФ розпочинає реалізацію програми докорінної зміни становища в області виживання й розвитку дітей — ініціативи з щорічного порятунку життя мільйонів дітей. Особлива увага приділяється чотирьом низьковитратним заходам: моніторингу зростання, пероральній регідратаційній терапії, пропаганді грудного вигодовування та імунізації (для позначення комплексу цих заходів іноді використовують абревіатуру GOBI).

 

Усміхнений хлопчик на плакаті ЮНІСЕФ з 1980 -х років.
UNICEF

На серії плакатів, випущених у 1980-х роках, розміщено слоган «Що б ти хотів робити, коли виростеш? Жити!»

1983 рік

Щоб пришвидшити досягнення прогресу у сфері освіти, ЮНІСЕФ затверджує програму забезпечення початкової освіти і грамотності, яка реалізується спільно з Організацією Об'єднаних Націй з питань освіти, науки й культури (ЮНЕСКО).

 

Учні чекають біля початкової школи в м. Аддіс -Абеба. Ефіопія, 1986 рік.
UNICEF/UNI124826/Isaac
Ефіопія, 1986 рік. Учні біля початкової школи в м. Аддіс-Абеба.

1985 рік

Припинення вогню під час громадянської війни в Сальвадорі на основі підтримуваних ЮНІСЕФ концепцій «діти як зона миру» і «періоди затишшя» для надання гуманітарної допомоги дозволяє протягом трьох днів провести масову імунізацію дітей. Надалі цей підхід застосовується в Лівані (1987 рік), Судані (1989 рік), Іраку (1991 рік) та інших країнах. Причому в 1990-х роках частота його використання зростає.

 

На плакаті зображено мати, яка тримає дитину під час щеплення.
UNICEF/UNI29940/Davey
На плакаті 1980-х років, присвяченому зміцненню здоров'я дітей, крупним планом зображена дитина на руках у матері, яка отримує від медичного працівника дозу пероральної вакцини проти поліомієліту.

1986 рік

Публікація доповіді «Діти, що перебувають в особливо важких умовах» (Children in Especially Difficult Circumstances) підвищує обізнаність про необхідність захисту дітей.

Дорожній знак біля табору Джалалабад попереджає людей про наявність мін. Афганістан, 1991 рік.
UNICEF/UNI121265/Sutton
Афганістан, 1991 рік. Придорожній щит попереджає про протипіхотні міни біля табору в Джалалабаді для переміщених осіб із Кабула — столиці Афганістану.

Всесвітня естафета в Індії символізує глобальне прагнення до миру й міжнародної співпраці, допомагаючи збирати кошти на цілі ЮНІСЕФ.

Бігуни тримають факел. Індія, 1986 рік.
UNICEF/UNI72613/Sharma
Індія, 1986 рік. Учасники Першої всесвітньої естафети біля місця проведення Конференції з проблем дітей у Південній Азії.

До кінця 1986 року 1,5 млн дітей залишилися живими завдяки масовій імунізації дітей і застосуванню пероральної регідратаційної терапії.

Щасливі хлопчик і дівчинка на плакаті, що популяризує загальну імунізацію дітей.
UNICEF/UNI29931/Davey
Кенія, 1990 рік. Плакат із мапою Кенії і зображенням танцюючих хлопчика та дівчинки, що використовувався в рамках глобальної кампанії ЮНІСЕФ та Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) у середині 1980-х років із метою забезпечення загальної імунізації дітей.

1987 рік

Країни, що розвиваються, сильно потерпають від глобальних економічних криз. Знакова доповідь «Перебудова з людським обличчям» (Adjustment with a Human Face) містить заклик до розробки національних програм і стратегій щодо захисту прав жінок і дітей, особливо в періоди економічного спаду.

Обкладинка доповіді Adjustment with a Human Face із зображенням хлопчика з великим кошиком на плечах
UNICEF
У томі 2 доповіді Adjustment with a Human Face аналізуються конкретні приклади того, як країни, що розвиваються, намагаються захистити вразливі групи населення в умовах економічних криз.

1988 рік

В історичній будівлі Інноченті у Флоренції (Італія) розмістився Міжнародний центр із проблем розвитку дитини, який вивчає дослідження, здійснювані в інтересах дітей.

Джеймс Грант стоїть разом з Джимом Гаймсом
UNICEF
Італія, 1988 рік. Джеймс Грант, Виконавчий директор ЮНІСЕФ (зліва), стоїть поруч із Джимом Гаймсом, першим директором Міжнародного центру з проблем розвитку дитини (праворуч), біля офісу "Інноченті".

«Ми повинні шукати шляхи покращення своїх здібностей, які дозволяють нам знаходити творчі підходи, бути високоефективними спеціалістами, компетентними керівниками й організаторами».

Джим Гаймс, директор Міжнародного центру з проблем розвитку дитини

Дізнайтеся про роботу, виконану ЮНІСЕФ заради змін, у контексті збільшення числа країн, обізнаних про проблеми, із якими стикаються діти по всьому світові.

Знайомтеся з хронологією подій в історії ЮНІСЕФ у 19892005 роках.