Діти не повинні стати прихованими жертвами пандемії COVID-19

Дев'яносто дев'ять відсотків дітей у світі живуть в умовах певних обмежень руху через пандемію; шістдесят відсотків – у країнах, які запровадили повний або частковий режим самоізоляції

09 Квітень 2020
image
UNICEF

Заява Генрієтти Фор, Виконавчої директорки ЮНІСЕФ

 

НЬЮ-ЙОРК, 9 квітня 2020 року: «Світ нині об’єднаний у спільній боротьбі проти невидимого ворога. Але хоча наша увага повністю зосереджена на тому, як уникнути COVID-19 або лікувати його, серйозні наслідки, які будуть створювати для нас проблеми протягом тривалого часу після поточної пандемії – приховані наслідки – залишаються поза нашим зором. Це треба змінити.
 
«Діти та молодь не тільки можуть інфікуватися COVID-19. Вони також серед тих, хто страждає найбільше. Якщо ми зараз не будемо вживати заходів для подолання впливу пандемії на дітей, відгомони COVID-19 завдаватимуть незворотної шкоди нашому спільному майбутньому.
 
«За результатами проведеного нами аналізу, 99% дітей та молоді до 18 років у світі (2,34 мільярда) проживають у 186 країнах, де застосовуються певні форми обмеження руху через COVID-19. Шістдесят відсотків усіх дітей проживають у 82 країнах, які застосували повний (7%) або частковий (53%) режим самоізоляції, що впливає на 1,4 мільярда молодих життів.

«Ми знаємо, що під час будь-якої кризи молодь та найуразливіші групи страждають непропорційно. Це стосується і поточної пандемії. Ми зобов’язані запобігти стражданням, врятувати життя та захистити здоров'я кожної дитини. Ми також повинні гарантувати, що рішення щодо заходів контролю COVID-19, розроблені з врахуванням ризиків пандемії, приймаються на основі найкращих наявних доказів, щоб мінімізувати та запобігти будь-якій супутній шкоді, а також вживати заходів із пом'якшення шкоди, щоб вона не була тривалою.
 
«Для початку треба відмовитися від спокуси припинити або скоротити інвестиції в майбутнє, що іноді трапляється у часи потенційної глобальної рецесії. Збільшення інвестицій в освіту, захист дітей, охорону здоров'я та харчування, водопостачання та санітарію допоможе світові зменшити шкоду, спричинену цією кризою, та уникнути майбутніх криз. Світ знову відкриється, і коли це станеться, саме стійкість найслабших систем охорони здоров'я стане показником того, наскільки добре ми будемо справлятися з майбутніми загрозами».

«Країни та громади у всьому світі повинні спільно працювати над вирішенням цієї кризи. Як ми з болем дізналися за останні два місяці, доки не буде вакцини, коронавірус є загрозою для людей скрізь. Нам потрібно діяти зараз для зміцнення систем охорони здоров’я, а також інших соціальних служб, орієнтованих на дітей, для того, щоб не забувати про глобальні пріоритети розвитку в кожній країні світу.

«Цього тижня ЮНІСЕФ розпочинає глобальну Програму дій для захисту вразливих дітей від шкоди. Наша програма має шість компонентів: 1) підтримання здоров’я дітей; 2) забезпечення доступу вразливих дітей до води, санітарії та гігієни; 3) продовження навчання дітей; 4) підтримка сімей для задоволення їхніх потреб та піклування про своїх дітей; 5) захист дітей від насильства, експлуатації та жорстокого поводження; 6) захист дітей-біженців, дітей-мігрантів та дітей, які постраждали від конфліктів.
 
Без термінових заходів ця криза у сфері охорони здоров’я ризикує стати кризою у сфері прав дитини. Тільки працюючи разом ми можемо забезпечувати здоров’я, безпеку та навчання для мільйонів дівчат та хлопців.
 
«Що стосується охорони здоров’я, COVID-19 може зруйнувати недостатньо стійкі системи охорони здоров'я в країнах з низьким і середнім рівнем доходу та нівелювати прогрес у сфері виживання, здоров'я, харчування та розвитку дітей, досягнутий протягом останніх декількох десятиліть. Але занадто багато національних систем охорони здоров’я ще до пандемії мали значні проблеми. Ще до кризи COVID-19 32% дітей у всьому світі із симптомами пневмонії не могли отримати медичної допомоги. Що буде, коли COVID-19 ударить у повну силу? Ми вже спостерігаємо перебої в програмах імунізації, що загрожують спалахами захворювань, проти яких уже існує вакцина, наприклад, поліомієліт, кір та холера. Ми можемо втратити життя багатьох новонароджених, дітей, молодих людей та вагітних матерів через причини, не пов’язані з коронавірусом, якщо національні системи охорони здоров’я, які вже знаходяться під великим тиском, стануть перевантаженими. Так само, припиняються або призупиняються багато програм харчування, а також програм раннього виявлення та лікування дітей, які харчуються недостатньо, що реалізовуються на рівні громад. Ми маємо діяти зараз, щоб зберегти та зміцнити системи охорони здоров’я та харчування в кожній країні світу.

«Так само, зараз як ніколи захищати себе та інших за допомогою належного миття рук та підтримання гігієни. Але для багатьох дітей базові послуги з водопостачання, санітарії та гігієни залишаються недоступними. 40 відсотків населення світу (3 мільярди осіб) досі не мають можливості мити вдома руки з милом та водою. Це майже три чверті населення найменш розвинених країн. Ми повинні забезпечити, щоб кожне домашнє господарство, школа та заклад охорони здоров’я мали засоби для підтримання гігієни та здоров’я».

«Якщо йдеться про освіту, навчання було перерване для цілого покоління дітей. Закриття шкіл у країнах призвели до того, що понад 1,57 мільярда учнів (91 відсоток школярів і студентів у світі) не можуть навчатися. З досвіду припинення навчання у попередні рази ми знаємо, що школярі, особливо дівчата, які тривалий час не ходять до школи, з високою ймовірністю можуть не повернутися до навчання, коли двері шкіл знову відкриються. Закриття шкіл також означає припинення доступу до шкільних програм харчування, що призводить до загострення проблеми недостатнього харчування. Навчання та розвиток потенціалу цілого покоління учнів під загрозою.  Подвоєння наших зобов’язань щодо забезпечення навчання та наших інвестицій в освіту ніколи не було більш нагальним.
 
«Соціально-економічних наслідків COVID-19 найсильніше зазнають найуразливіші групи дітей у світі. Багато людей вже живуть за межею бідності, і наслідки заходів реагування на COVID-19 можуть загрожувати їх подальшим негараздам. Оскільки мільйони батьків борються за збереження засобів до існування та доходу, органи влади повинні розширити заходи соціального захисту – роботу соціального захисту, виплату грошової допомоги, захист робочих місць, взаємодію з роботодавцями для підтримки працюючих батьків та зосередження уваги на забезпеченні доступу сімей до життєво-важливих послуг з охорони здоров’я, харчування та освіти. 

«З попередніх надзвичайних ситуацій у сфері охорони здоров’я ми знаємо, що коли школи закриваються, надання соціальних послуг призупиняється і рух обмежується, діти піддаються підвищеному ризику експлуатації, насильства та жорстокого поводження. Наприклад, закриття шкіл під час спалаху Еболи у Західній Африці з 2014 до 2016 року призвело до сплеску дитячої праці, бездоглядності, сексуального насильства та підліткової вагітності. І найпоширеніша форма насильства, з якою стикаються діти, відбувається вдома. У більшості країн більш дві третини дітей стикаються з насильницькими формами виховання з боку тих, хто їх доглядає. Що відбувається, коли ці діти не можуть вийти з дому, є відрізаними від вчителів, друзів чи служб захисту? І оскільки мільйони дітей звертаються до цифрових технологій для доступу до зовнішнього світу, як ми можемо захистити їх від ризиків та можливої шкоди в Інтернеті? Надзвичайно важливим є суспільний рух для стримування насильства та жорстокого поводження з дітьми – аналогічний до руху за подолання насильства над жінками. Чим раніше буде започатковано цей рух, тим кращим буде наш світ.
 
«Під час відповіді на COVID-19 також не можна забувати про дітей, які вже живуть в умовах гуманітарної кризи. 2020 рік і без пандемії буде роком, коли гуманітарної допомоги потребуватимуть більше людей, ніж будь-коли раніше. Вразливість дітей у країнах, що постраждали від криз, збережеться і, ймовірно, через наслідки пандемії загостриться – таким чином ці діти піддаватимуться подвійній небезпеці. Генеральний секретар ООН оголосив про початок реалізації Глобального плану гуманітарного реагування на COVID-19. Світова спільнота має згуртуватися для підтримку найбільш вразливих дітей – дітей, відірваних від своїх сімей та домівок – щоб відстоювати їхні права та захистити їх від поширення вірусу.
 
"Нарешті, захист дітей у розпал цієї кризи означає забезпечення наявності та доступності життєво-важливих предметів, таких як ліки, вакцини, санітарно-гігієнічні та навчальні матеріали. Нинішній спалах COVID-19 здійснює тиск на світових виробників та на логістичні мережі, і ми працюємо з компаніями для підтримки виробництва та закупівель товарів першої необхідності для забезпечення їх справедливого розподілу. Ми хочемо підтримати країни (особливо ті, системи охорони здоров'я яких нині перевантажені), щоб вони мали рівний доступ до поставок матеріалів для боротьби з COVID-19. Ми також повинні переконатися, що обмеження на поїздки, заборони на експорт та нинішній тиск на виробничі потужності не заважають нам здійснювати пошук та доставку необхідних товарів для підтримки нашої діяльності в галузі охорони здоров'я, освіти, забезпечення доступу до води та санітарії, а також для підтримки наших заходів з гуманітарного реагування.
 
«Хоча нині, протягом цього періоду самоізоляції, ми зосереджуємося на збереженні здоров’я себе та своїх близьких, ми також повинні пам’ятати про мільйони дітей, які ризикують стати забутими жертвами цієї пандемії. Те, як виглядатиме їхній світ завтра, і як виглядатиме їхнє майбутнє, є нашою відповідальністю сьогодні. 

###

Більше інформації про COVID-19 та керівні принципи захисту дітей та сімей можна знайти за посиланням: https://www.unicef.org/ukraine/covid19

 

Примітка для редакторів:

Відповісти на запитання та дати інтерв’ю щодо різних складових Програми дій можуть речники ЮНІСЕФ:

Загальні питання, пов’язані з коронавірусом:

 Д-р Карлос Наварро Колорадо (Dr. Carlos Navarro Colorado), Старший радник, відділ з питань надзвичайних ситуацій в галузі охорони здоров'я

Контакти: Крістофер Тайді (Christopher Tidey), тел.: +1 917 340 3017, ctidey@unicef.org

 

Питання координації гуманітарного реагування

 Мануель Фонтен (Manuel Fontaine), Директор, відділ надзвичайних програм

Контакти: Крістофер Тайді (Christopher Tidey), тел.: +1 917 340 3017, ctidey@unicef.org

 

Питання охорони здоров’я: 

Д-р Стефан Свортлінг Петерсон (Dr Stefan Swartling Peterson), Заступник директора, відділ з питань здоров’я

Контакти: Сабріна Сідху (Sabrina Sidhu), тел.: +1 917 476 1537, ssidhu@unicef.org

 

Питання освіти:

Роберт Дженкінс (Robert Jenkins), Заступник директора, відділ з питань освіти

Контакти: Джорджина Томпсон (Georgina Thompson), тел.: +1 917 238 1559, gthompson@unicef.org

 

Питання експлуатації, насильства та жорстокого поводження: 

Корнеліус Вільямс (Cornelius Williams), Заступник директора, відділ з питань захисту прав дітей

Контакти: Хелен Вілі (Helen Wylie), тел.: +1 917 244 2215, hwylie@unicef.org

 

Питання миття рук, води та санітарії:

Келлі Енн Нейлор (Kelly Ann Naylor), Заступник директора, відділ з питань води, санітарії та гігієни (WASH)

Контакти: Кьортіс Купер (Kurtis Cooper), тел.: +1 917 476 1435, kacooper@unicef.org

 

Питання соціальної політики: 

Девід Стюрт (David Stewart), голова програм із соціальної інклюзії та соціальної політики

Контакти: Джорджина Томпсон (Georgina Thompson), тел.: +1 917 238 1559, gthompson@unicef.org

 

Питання раннього розвитку дитини та політики, дружньої до сім’ї: 

Д-р Піа ребелло Брітто (Dr. Pia Rebello Britto), голова програм з раннього розвитку дитини

Контакти: Джорджина Томпсон (Georgina Thompson), тел.: +1 917 238 1559, gthompson@unicef.org

 

 

 

Контакти для медіа

Ніна Сорокопуд
Керівниця відділу комунікацій
ЮНІСЕФ в Україні
Електронна пошта: nsorokopud@unicef.org

Про ЮНІСЕФ

ЮНІСЕФ у своїй діяльності відстоює права і добробут кожної дитини. Спільно з партнерами ЮНІСЕФ працює у 190 країнах і територіях задля переведення цього зобов'язання у площину практичних дій, докладаючи особливих зусиль для охоплення найуразливіших і соціально виключених дітей, заради всіх дітей, де б вони не знаходилися.

Більш детальну інформацію про ЮНІСЕФ та його роботу з дітьми можна знайти на сайті www.unicef.org.

Підтримуйте ЮНІСЕФ у Twitter та Facebook