Кількість жертв серед дітей в Україні зростає внаслідок нових обстрілів

Заява Муніра Мамедзаде, Голови Представництва ЮНІСЕФ в Україні

13 Квітень 2024

КИЇВ, 13 квітня 2024 року. «ЮНІСЕФ занепокоєний різким збільшенням кількості жертв серед дітей в Україні, спричиненим інтенсивними обстрілами, які продовжуються у багатьох регіонах України після 780 днів повномасштабної війни.

За даними Управління Верховного комісара ООН з прав людини, лише в березні щонайменше 57 дітей загинули або були поранені. Це вдвічі більше порівняно з лютим, і ми стурбовані тим, що ця тенденція може зберегтися. Повідомляється, що за перших десять днів квітня щонайменше 23 дитини загинули або були поранені.

Кожна дитина, яка загинула або отримала поранення, — це велике горе для родин, друзів та цілих громад. Наші думки з ними.

З початку повномасштабної війни у 2022 році 1957 дітей загинули чи отримали поранення. Це лише ті випадки, які підтверджені ООН, а насправді жертв, імовірно, більше.

Тисячі будинків, шкіл і лікарень пошкоджені або зруйновані. Атаки на об'єкти критичної інфраструктури, зокрема протягом останніх тижнів, призвели до відключень електроенергії, а отже, до порушень у роботі систем водопостачання, охорони здоров'я, закладів освіти та наданні інших життєво важливих послуг для дітей.

Українські діти вже багато чого втратили. Вони втратили своїх батьків, близьких та друзів. Їхні домівки, школи та ігрові майданчики зруйновані.

Вторгнення Росії в Україну має руйнівний вплив на дітей. Кожен день цієї війни — це ще один втрачений день дитинства.

Діти захищені міжнародним гуманітарним правом. Вбивства та каліцтва дітей, обстріли шкіл та лікарень — серйозне порушення цього права.

Щодня українські діти ризикують отримати поранення, ба більше: їхні життя під постійною загрозою. Атаки на дітей та цивільне населення мають припинитися. Діти — це не мішень. Вони повинні бути захищені.

Дітям в Україні понад усе потрібен мир і можливість знову насолоджуватися дитинством». 

Контакти для медіа

Олександра Буринська
Спеціалістка з комунікацій
ЮНІСЕФ Україна
Електронна пошта: oburynska@unicef.org

Про ЮНІСЕФ

ЮНІСЕФ у своїй діяльності відстоює права і добробут кожної дитини. Спільно з партнерами ЮНІСЕФ працює у 190 країнах і територіях задля переведення цього зобов'язання у площину практичних дій, докладаючи особливих зусиль для охоплення найуразливіших і соціально виключених дітей, заради всіх дітей, де б вони не знаходилися.

Слідкуйте за діяльністю ЮНІСЕФ у  FacebookInstagram Twitter та TikTok.