UNICEF i Vojput opremili šest vrtićkih soba u Subotici

Predškolska ustanova „Naša radost“ dobila nameštaj i opremu u vrednosti tri i po miliona dinara

24 April 2024
subotica vojput opremanje vrtića
UNICEF Srbija/2024/Pančić

Stari Žednik/Subotica, 24. april 2024Vrtić „Morska zvezda“ u Starom Žedniku, jedan je od šest vrtića koji su dobili nameštaj i potrebnu didaktičku opremu, zahvaljujući UNICEF-u i donaciji firme Vojput iz Subotice. „Morska zvezda“ pripada Predškolskoj ustanovi „Naša radost“ koja je donaciju u vrednosti od 3.540.000 dinara namenila opremanju ukupno šest vrtićkih soba na teritoriji opštine Subotica, odgovarajućom opremom, nameštajem i didaktičkim materijalima koji predstavljaju neophodna sredstva za učenje i istraživanje dece u vrtićima.

„Znamo da je predškolski uzrast neponovljivo doba u životu svakog deteta, period u kojem se usvajaju prva znanja i stiču iskustva koja će obeležiti ceo život jedne osobe. Ovo je period kada se dete socijalizuje, intenzivno se druži sa vršnjacima i uči igrajući se. Pohađanje predškolskog vaspitanja priprema decu za polazak u školu i veoma smo zahvalni na ovoj donaciji iz koje ćemo obezbediti nameštaj i opremu koja je neophodna za rad u šest vrtića u Subotici“, izjavila Violeta Vrcelj Odri, stručni saradnik, pedagog u PU „Naša radost“, Subotica. 

Mozak deteta se u predškolskom uzrastu razvija brzinom koju naš mozak nikada ponovo ne postiže, a učešće u programima predškolskog vaspitanja i obrazovanja podstiče učenje i stvara čvrstu osnovu za dalji napredak u životu. Zato je UNICEF jedan od partnera Ministarstva prosvete u naporima da se poveća obuhvat, razvija kvalitet i pravednost predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Srbiji. 

vojput opremanje vrtića subotica 2024
UNICEF Srbija/2024/Pančić

„Ako decu od malih nogu usmeravamo ka učenju, i istovremeno ih ohrabrujemo da se druže i uspostavljaju kontakte sa vršnjacima i osobama iz okruženja, mi im dajemo zdravu osnovu za ceo život. Kao otac tri ćerke koje sam od malih nogu vaspitavao da uče i da se obrazuju i da budu radoznale, želeo sam da usmerim donaciju u budućnost i istovremeno podržim lokalnu zajednicu u kojoj firma Vojput godinama posluje“, izjavio je Goran Janković, direktor firme Vojput.

Simbolično nazvan „Godine uzleta“, program predškolskog vaspitanja i obrazovanja omogućava deci da uče kroz igru, stiču samopouzdanje i razvijaju važne životne veštine, kao što su kreativnost, radoznalost, istrajnost, otpornost, donošenje odluka i komunikativnost i empatiju. Za primenu novih Osnova programa obučeno je više od 21.300  vaspitača, stručnih saradnika i direktora.

„UNICEF je posvećen tome da deca počnu sa učenjem u najranijem dobu, jer se mozak deteta tada najbrže razvija, dok je dete koje ne pohađa predškolsko u većem riziku od slabijeg uspeha u školi, ponavljanja razreda i napuštanja škole. Ulaganje u obrazovanje najbolji je put za suzbijanje siromaštva i izgradnju pravednijeg društva i važno je da se predškolsko obrazovanje učini dostupnim svakom detetu. UNICEF ima snagu da ujedini različite partnere oko istog cilja i svi smo veoma zahvalni Vojputu, koji je u poslednje tri godine podržao različite programe UNICEF-a sa više od 10 miliona dinara“ izjavila je Jelena Kovačević iz UNICEF-a Srbija.

U našoj zemlji samo 11% dece iz najsiromašnijih domaćinstava i tek 7% dece u romskim naseljima, pohađa predškolsko vaspitanje i obrazovanje i UNICEF nastavlja da u saradnji sa partnerima radi na osnaživanju i profesionalaca iz predškolskih ustanova, kao i opremanju vrtića kako bi predškolsko obrazovanje bilo dostupno svoj deci u celoj Srbiji.

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.