UNICEF se alătură inițiativei „Săptămâna Educației: Moldova pentru Educație”

Asigurând promovarea educației de calitate pentru fiecare copil

30 Aprilie 2024
image
UNICEF/Moldova/2024

Chișinău, 29 aprilie 2024. În premieră, în Republica Moldova, a fost organizată Săptămâna Educației cu genericul „Moldova pentru Educație”, în perioada 22-28 aprilie 2024. Inițiativa lansată de Ministerul Educației și Cercetării, la care s-a alăturat și UNICEF ca partener cheie în promovarea și dezvoltarea sistemului educațional al țării, a adus în prim-plan importanța educației, prin prisma unor paneluri de discuții și dezbateri cu actori cheie din domeniu, pentru identificarea soluțiilor la provocările sistemului educațional.

Prin participarea sa, UNICEF și-a reafirmat angajamentul față de îmbunătățirea accesului la educație de calitate pentru fiecare copil. La evenimentul de deschidere oficială, care a avut loc pe 25 aprilie, Dan Perciun, Ministrul Educației și Cercetării, Maia Sandu, Președinta Republicii Moldova, Maha Damaj, Reprezentanta de Țară UNICEF în Moldova, dar și alți parteneri, au accentuat nevoia de schimbare și de colaborare pentru dezvoltarea sistemului educațional național și alinierea acestuia la standardele europene.

„UNICEF este alături de Ministerul Educației și Cercetării în promovarea unui ecosistem deschis, sigur și centrat pe fiecare copil din Moldova. Fie că este vorba de un copil mic sau adolescent, un refugiat sau un copil cu nevoi speciale, toți copiii au dreptul la educație. Acest drept fundamental este consfințit în Convenția privind drepturile copilului, care anul acesta sărbătorește cea de-a 35-a aniversare. 

Obiectivul nostru comun este de a revoluționa sectorul educațional din Moldova. Prin intermediul instrumentelor și resurselor moderne, scopul nostru este de a susține echitatea, incluziunea, accesibilitatea și, în cele din urmă, educația de calitate pentru fiecare elev și profesor. Acest efort colectiv reflectă dedicarea noastră comună de a construi un viitor mai luminos pentru copiii din Moldova”, a menționat Maha Damaj, Reprezentanta de Țară UNICEF în Moldova.

În cadrul Săptămânii Educației, UNICEF a găzduit câteva evenimente dedicate profesorilor, elevilor, cadrelor de sprijin din domeniul educației și părinților.

Pe 26 aprilie, UNICEF a organizat evenimentul „INEL: Inovații și Leadership”, unde au fost discutate teme esențiale precum politici publice privind resursele umane în educație, personalitatea profesională a cadrului didactic, formarea continuă a acestora și bune practici de leadership. În aceeași zi, în cadrul mesei rotunde „Foaie de parcurs pentru integrarea refugiaților din Moldova”, UNICEF a facilitat discuții despre îmbunătățirea condițiilor pentru învățarea limbii române de către cetățenii care s-au refugiat în țara noastră și sporirea bunăstării elevilor refugiați și locali în școlile din Moldova.

Pe 27 aprilie, sub genericul „Ne jucăm și învățăm”, UNICEF a organizat o serie de instruiri și paneluri de discuții pentru a sublinia importanța educației timpurii și a jocului în dezvoltarea copiilor, reunind educatori, manageri a grădinițelor și creșelor și părinți într-un efort comun de îmbunătățire a experienței de învățare a copiilor. Participanții și-au consolidat cunoștințele despre subiecte precum dezvoltarea abilităților cognitive, sociale și emoționale ale copiilor în primii ani de viață, rolul jocului în promovarea dezvoltării copiilor și cele mai bune practici privind parentalitatea pozitivă.

Evenimentul „Vocea Consiliilor de Elevi asupra viitorului educației în Moldova”, care s-a desfășurat pe 27 aprilie, a adus în prim-plan drepturile și participarea activă a tinerilor în procesul decizional din școlile lor. Evenimentul a inclus și o sesiune de prezentare a noului Regulament de Funcționare și Organizare a Consiliilor Elevilor din Republica Moldova. 

Iar pe 28 aprilie, în cadrul panelului „Învățăm împreună!”, care este și denumirea campaniei naționale implementată de Ministerul Educației și Cercetării, Centrul Republican de Asistență Psihopedagogică și UNICEF, a fost evidențiată importanța unui mediu educațional incluziv și colaborarea între părinți și școală pentru succesul incluziunii educaționale. Reprezentanți din cadrul grădinițelor, gimnaziilor, ONG-urilor din domeniu, precum, alături de Maida Pasic, Consilier regional în Educație, în cadrul Biroul Regional al UNICEF pentru Europa și Asia Centrală, au dezbătut metodele și instrumentele necesare pentru asigurarea accesului la educație a copiilor cu dizabilități. 

Săptămâna Educației a culminat cu un eveniment la care au participat circa 3000 de tineri, absolvenți ai clasei a XII-a din toată țara, care au fost încurajați să aleagă profesia pedagogică.

Inițiativa Săptămâna Educației: Moldova pentru Educație a reprezentat un moment crucial pentru a aduce în atenția publicului importanța educației și a implicării tuturor actorilor în promovarea unui sistem educațional de calitate. UNICEF este parte a acestei inițiative și își reiterează angajamentul pentru a asigura fiecărui copil dreptul la educație. 

Săptămâna Educației a fost organizată de Ministerul Educației și Cercetării, sub patronajul Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, cu sprijinul Uniunii Europene și partenerilor de dezvoltare: USAID, Suedia, Marea Britanie, PNUD, UNICEF, UNFPA și Banca Mondială. 

Contacte media

Valeria Dumitriu
Ofițer în Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: +373 68878436

About UNICEF

UNICEF promotes the rights and wellbeing of every child, in everything we do. Together with our partners, we work in 190 countries and territories to translate that commitment into practical action, focusing special effort on reaching the most vulnerable and excluded children, to the benefit of all children, everywhere.

For more information about UNICEF and its work for children, visit www.unicef.org

Follow UNICEF on Twitter and Facebook