”Pentru copilul meu eu am ales vaccinarea, ca cea mai sigură metodă de a-i proteja sănătatea”

Imunizarea și importanța acesteia pentru copii

UNICEF
Immunization in Moldova health center
UNICEF/Moldova/2017/Foca
24 Aprilie 2018

Potrivit datelor Centrului Național de Sănătate Publică, grație imunizării, anual în Republica Moldova sunt prevenite peste 40 de mii de cazuri de îmbolnăviri cu boli infecțioase periculoase pentru sănătate, în special a copiilor. Datorită vaccinării populației, astăzi, Republica Moldova este liberă de poliomielita, nu sunt inregistrate cazuri de rubeola și tetanos, drastic au scazut cazurile de hepatita virala B în general și la copii în particular. Cu toate acestea, în ultimii ani se atestă o tendință de diminuare a acoperirii vaccinale, or tot mai mulți părinți refuză să-și vaccineze copiii.

„Deși nesemnificativă, descreșterea treptată a ratei de imunizare în rândul populației stârnește îngrijorare. Scăderea acoperirii vaccinale este rezultatul informațiilor greșite transmise publicului care pot deveni informatii acceptate de public la scara mare” a precizat Nune Mangasaryan, Reprezentanta UNICEF în Moldova.

Mariana Rasoi este o mămică care şi-a pus nu o dată întrebări referitor la beneficiile vaccinării. După multe "da" şi "contra" a ales să îşi imunizeze copilul.

„În spațiul virtual circulă multă informație eronată despre riscurile vaccinării copiilor. Sunt siteuri neverificate care promoveaza antivaccinarea. Mamele insă, ar trebui să se informeze adecvat, din surse sigure precum UNICEF sau OMS atunci când decid să își vaccineze sau nu copilul. Pentru copilul meu eu am ales vaccinarea, ca cea mai sigură metodă de a-i proteja sănătatea” spune Mariana Rasoi.

Anul acesta,Ministerul Sănătății a aprobat cel de-al cincilea Program Național de Imunizări, care prevede vaccinarea gratuită a populației contra 12 boli infecțioase și sporirea acoperirii vaccinale până la 95%. Toate vaccinurile se păstrează în spații frigorifice sigure şi congelatoare speciale, cu sisteme triple de control a temperaturii și  monitorizare permanentă.

„RM niciodată nu a importat vaccinuri de calitate proastă. Toate vaccinurile care ajung în țara noastră se procură de la producători precalificați de OMS. Iar începând cu 2016, toate vaccinurile se achiziționează prin secția de aprovizionare a UNICEF,  fapt ce demonstrează o dată în plus calitatea vaccinului” spune Anatol Melnic, șeful Centrului de Profilaxie din cadrul Centrului Național de Sănătate Publică.

”UNICEF va susține în continuare Ministerul Sănătății în eforturile de a imbunătăți nivelul de acoperire vaccinală nu doar prin suportul acordat în procurarea vaccinurilor, dar și în imbunătățirea mesajelor de comunicare în rândul populației și imbunătățirea capacităților de comunicare a lucrătorilor medicali, astfel încât, aceștia să aibă suficiente abilități să ajungă la ințelegerea fiecărui părinte referitor la beneficiile vaccinării” a adăugat Angela Capcelea, Coordonatoarea de Programe de Sănătate a Copiilor şi Adolescenților la UNICEF.

Amintim că, traditional, în perioada 24-30 aprilie in RM au loc evenimente dedicate Săptămânii Europene a Imunizărilor (SEI). În acest an, sloganul SEI a fost ”Vaccinurile funcționează”.