Conferinţă internaţională pentru sănătatea adolescenţilor

Experţi şi tineri din peste 30 de ţări s-au întrunit la Chişinău

UNICEF
UNICEF
UNICEF/Moldova/2019
04 Octombrie 2018

Cele mai grave probleme ce ţin de sănătatea mintală şi fizică a adolescenţilor dar şi soluţiile pentru aceste provocări au fost puse în discuţie în cadrul celei de-a 21-a ediţii a conferinţei Europene a Asociației Internaționale pentru Sănătatea Adolescenților, care s-a desfăşurat în premieră în Republica Moldova, în perioada 3-5 octombrie. Evenimentul a întrunit peste 500 tineri și profesioniști în domeniul sănătății și dezvoltării adolescenților din peste 30 de țări ale lumii, ţara noastră fiind prima din Europa de Est care găzduieşte această conferinţă.

Participanţii au abordat o multitudine de subiecte care au tangenţă cu sănătatea adolescenţilor, inclusiv accesul la serviciile de sănătate, violenţa, hărţuire la şcoală etc. Totodată, au fost lansate propuneri privind felul în care adolescenţii pot participa mai activ la promovarea modului sănătos de viaţă. În total, în cadrul conferinţei au fost organizate 13 ateliere, 4 sesiuni plenare, 2 sesiuni de discuții și dezbateri în plen, 12 simpozioane tematice, inclusiv un forum al tinerilor lideri.

În deschiderea conferinţei, Boris Gîlcă, secretar general la Ministerul Sănătăţii, Protecţiei Sociale şi Familiei a menţionat că evenimentul este o oportunitate excelentă pentru schimb de experienţă, astfel ca statele participante să îşi asume mai multe angajamente pentru protecţia sănătăţii tinerilor.

„Mulţi ani în urmă, împreună cu alţi colegi, am pus bazele strategiei pentru sănătatea adolescenţilor şi a primei clinici prietenoase tinerilor, aici în Moldova. A fost o muncă enormă pe parcursul acestor ani, dar astăzi putem spune că a fost şi este un lucru extrem de rezultativ deoarece toate aceste servicii sunt integrate în serviciile de stat, în bugetul de stat, fiind finanţate din fondul social pentru asigurări sociale. Acum noi putem şi vrem să exportăm această experienţă către alte regiuni şi alte ţări ale lumii”, a menţionat Boris Gîlcă.

UNICEF a susţinut crearea centrelor prietenoase tinerilor

La rândul său, Desiree Jongsma, Reprezentanta UNICEF în Republica Moldova, a declarat că instituţia pe care o reprezintă și-a asumat o responsabilitate pe termen lung în raport cu tinerii și anume să asigure sănătatea și bunăstarea acestora. UNICEF a susținut crearea centrelor prietenoase tinerilor, care acum acoperă 25% din adolescenți și tineri cu vârsta între 10 și 24 de ani în toată țara.

„Vor continua susținerea serviciilor pentru cei mai vulnerabili tineri din țară. Aceste servicii trebuie asigurate în contextul reformei de sănătate. Fiecare medic trebuie să se asigure că sunt respectate și garantate confidențialitatea, intimitatea și protejarea interesului superior al adolescentului ”, a spus Desiree Jongsma.

Peste 50.000 de tineri beneficiază de serviciile centrelor prietenoase

Susan Sawyer, Președinta Asociației Internaționale a Sănătății Adolescenților (IAAH) care a venit la conferință din Melbourne, Australia a menţionat că este pentru prima dată când această Conferință este organizată în Europa de Est. „Suntem 500 de participanți veniți din peste 30 de țări ale lumii, credem că este cea mai mare conferință în Europa pe domeniul sănătății adolescenților. Tinerii reprezintă viitorul comunităților noastre și noi trebuie să avem grijă de ei”, a spus experta.

Potrivit Galinei Leșco, șefa Centrului de sănătate prietenos tinerilor „Neovita”, tinerii din Moldova se confruntă cu o serie de probleme precum cele legate de dezvoltarea lor, de sănătatea sexual-reproductivă, infecțiile cu transmitere sexuală, inclusiv HIV, dar și sarcinile nedorite. „Pentru a-i ajuta pe adolescenţi,  este important să avem o abordare individuală, bazată pe respect și înțelegere. În țară în ultimii ani s-au deschis 41 de centre de sănătate prietenoase tinerilor în care lucrează echipe multidisciplinare care sunt orientate spre nevoile adolescenților. Anual, de serviciile centrelor de sănătate beneficiază 50 de mii de tineri, iar în ultimii ani peste 200 de mii au revenit după ajutor”, a mai spus specialista.

Lipsa de comunicare  cu adulţii – una din problemele tinerilor

La rândul lor, tinerii participanţi la conferinţă au pus pe tapet toate problemele cu care se confruntă ei înşişi şi semenii lor. Începând cu luna septembrie, Grupul voluntarilor experți de la Neovita a realizat studii pe marginea a șapte probleme cu care se confruntă tinerii, inclusiv: bullyingul în școală, violența în familie, stresul, scăderea încrederii în părinţi și altele. Rezultatele acestor studii au fost prezentate şi în cadrul conferinţei. Autorii susţin că o treime din adolescenți au un părinte sau ambii plecați peste hotare, ceea ce ar provoca problema comunicării în familie. Alte probleme majore cu care se confruntă tinerii sunt: bullyng-ului, violența, sexul neprotejat,  sarcinile nedorite etc.

Una dintre participantele la conferinţă, Ecaterina Pitula, are 19 ani şi este studentă la Colegiul Pedagogic „Alexe Mateevici”, iar de aproape jumătate de an se numără   printre voluntarii centrului prietenos tinerilor „Neovita”. În calitate de voluntar, Ecaterina şi colegii săi, informează tinerii şi încearcă să îi ajute să obţină încredere în ei, dar şi să îi motiveze să se implice activ în viaţa comunităţii şi în promovarea modului sănătos de viaţă. Ea crede că una dintre problemele de bază ce ţin de sănătatea tinerilor se referă la lipsa accesului la servicii psihologice specializate. „Foarte  mulţi tineri se confruntă  cu probleme psihologice, iar în Republica Moldova acest domeniu nu este atât de dezvoltat pe cât ne-am dori, iar profesia aceasta care este extrem de necesară nu este suficient de promovată”, crede ea.

Sorin Cenuşa, voluntar al Centrului prietenos tinerilor din Bălţi, consideră că astfel de evenimente sunt o oportunitate excelentă pentru identificarea soluţiilor la problemele cu care se confruntă tânăra generaţie. „În opinia mea, cele mai grave probleme cu care se confruntă tânăra generaţie sunt violenţa, discriminarea, problemele de comunicare şi relaţiile dintre părinţi şi copii”. În calitate de trainer naţional în sănătatea reproductivă a tinerilor, Sorin a făcut instruiri în mai multe raioane ale ţării - Cantemir, Cahul, Drochia Făleşti, şi afirmă că mulţi tineri nu au parte de instruiri în acest domeniu. „Deoarece nu au parte de o informaţie veridică, mulţi dintre ei nu pot lua decizii responsabile referitor la sănătatea lor”.

La finalul Conferinței, participanţii au semnat o rezoluție pe care o vor prezenta Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și care, după cum cred organizatorii,  ar trebui să fie pus la baza noii strategiei de dezvoltare a adolescenților și altor acte care urmează a fi elaborate pentru acest domeniu.

Cea de-a 21-a ediție a Conferinței Europene a Asociației Internaționale pentru Sănătatea Adolescenților a fost organizată de Asociația Obștească „Sănătate pentru Tineri” din Republica Moldova și Centrul Național de Resurse în Servicii de Sănătate Prietenoase Tinerilor „Centrul Neovita”, în colaborare cu Asociația Internațională pentru Sănătatea Adolescenților, în parteneriat cu  Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Potecţiei Sociale,  Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” și EuTEACH, conferința fiind susținută de Swiss Cooperation in Moldova (SDC), World Health Organization, Country Office in Republic of Moldova, UNESCO Institutul pentru Tehnologii Informaționale în Educație (UNESCO IITE) și UNICEF Moldova.