Какво трябва да знаете за ваксините срещу COVID-19

Отговори на най-често задаваните въпроси относно ваксините срещу коронавируса

УНИЦЕФ
Спринцовка
UNICEF/UN0420531/COVAX/Jordi Matas
18 Април 2022

Ваксините спасяват живота на милиони хора всяка година. Разработването на безопасни и ефикасни ваксини срещу COVID-19 е огромна крачка по пътя на връщането ни към все повече неща, на които се радваме заедно с любимите хора.

Събрахме най-новата експертна информация, за да отговорим на някои от най-честите въпроси за ваксините срещу COVID-19. Продължавайте да следите тази публикация, защото непрекъснато излиза нова информация.

Какви са предимствата на ваксинирането?
Кой трябва да бъде ваксиниран първо?
Кога не бива да се ваксинирате срещу COVID-19?
Трябва ли да се ваксинирам, ако вече съм преболедувал от COVID-19?
Коя ваксина срещу COVID-19 е най-добра за мен?
Как действат ваксините срещу COVID-19?
Безопасни ли са ваксините срещу COVID-19?
Как така ваксините срещу COVID-19 бяха разработени толкова бързо?
Какви са нежеланите реакции при ваксиниране срещу COVID-19?
Къде мога да намеря повече подробности за определена ваксина срещу COVID-19?
Може ли да спра да прилагам предпазни мерки, след като се ваксинирам?
Може ли да се заразя с COVID-19 и след като се ваксинирам? Какво означава „случаи на пробив“?
Колко време ваксините предпазват от заразяване с COVID-19?
Ваксините срещу COVID-19 предпазват ли от варианти като Делта и Омикрон?
Трябва ли да си поставя бустерна доза? 
Може ли да се ваксинирам с различни ваксини?
Бременна съм. Може ли да се ваксинирам срещу COVID-19?
Кърмя. Да се ваксинирам ли срещу COVID-19?
Могат ли ваксините срещу COVID-19 да повлияят върху плодовитостта?
Може ли ваксината срещу COVID-19 да прекъсне менструалния ми цикъл?
Трябва ли детето ми да се ваксинира срещу COVID-19?
Как да говоря с децата си за ваксините срещу COVID-19?
Мои приятели и роднини са против ваксините срещу COVID-19. Как да разговарям с тях?
Как да предпазя семейството си, докато чакаме да се ваксинираме?
Могат ли ваксините срещу COVID-19 да повлияят върху вашата ДНК?
Виждал съм неточна информация онлайн за ваксините срещу COVID-19. Как да постъпя?

Какви са предимствата на ваксинирането?

Всяка година ваксините спасяват живота на милиони хора. Ваксината срещу COVID-19 може да спаси вашия. Ваксините срещу COVID-19 са безопасни и ефикасни и осигуряват силна защита срещу тежко заболяване и смърт. По данни на СЗО рискът от смърт вследствие на COVID-19 е поне десетократно по-голям при неваксинираните в сравнение с ваксинираните. 

Важно е да се ваксинирате, щом дойде вашият ред за ваксиниране, дори вече да сте преболедували от COVID-19. Ваксинирането е по-безопасен начин за създаване на имунитет срещу COVID-19, отколкото заразяването.

Ваксините срещу COVID-19 са много ефикасни, но няма ваксина, която да гарантира 100-процентова защита. След ваксинирането някои хора все пак може да се разболеят от COVID-19 или да предадат вируса на друг. 

Ето защо е важно да продължите да спазвате предпазните мерки, за да защитите себе си и другите, включително да избягвате струпвания на много хора, да поддържате физическа дистанция, да миете ръцете си и да носите маска.

Кой трябва да бъде ваксиниран първо?

Държавите трябва да определят приоритетните групи, като СЗО препоръчва това да са здравните работници на първа линия (за защита на здравните системи) и хората с най-висок риск от смърт вследствие на COVID-19, като възрастни хора и хора с определени заболявания. След това трябва да се даде приоритет на други ключови работници, като учители и социални работници, последвани от допълнителни групи, докато вече са налице повече дози от ваксините.

Рискът от тежко протичане на заболяването от COVID-19 е много малък при децата и подрастващите. Затова не е толкова спешно те да бъдат ваксинирани както посочените приоритетни групи, освен ако те са част от група с повишен риск от тежко протичане на болестта.

Кога не бива да се ваксинирате срещу COVID-19?

Ако имате някакви въпроси във връзка с това дали трябва да получите ваксина срещу COVID-19, говорете с вашия лекар. Понастоящем хората със следните здравословни състояния не трябва да се ваксинират срещу COVID-19, за да се избегнат евентуални нежелани реакции:

  • Ако имате анамнеза за тежки алергични реакции към някоя от съставките на ваксината срещу COVID-19.
  • Ако в момента сте болни или имате симптоми на COVID-19 (въпреки че можете да се ваксинирате, след като се възстановите и вашият лекар е дал одобрение).
Трябва ли да се ваксинирам, ако вече съм преболедувал от COVID-19?

Да, трябва да се ваксинирате, дори ако преди това сте прекарали COVID-19. Възстановяващите се от COVID-19 може да развият естествен имунитет срещу вируса, но все още не е сигурно колко траен е имунитетът и доколко предпазва от повторно заразяване с COVID-19. Ваксините осигуряват по-надеждна защита, особено срещу тежко преболедуване и смърт. Политиката за ваксиниране след заразяване с COVID-19 е различна в различните държави. Проверете в местното РЗИ какви са съответните препоръки.

Коя ваксина срещу COVID-19 е най-добра за мен?

Доказано е, че всички одобрени от СЗО ваксини са много ефикасни за предпазване от тежко преболедуване и смърт в резултат на COVID-19. Най-добрата ваксина за вас е тази, до която имате най-лесен достъп.

Списъка с одобрените ваксини може да намерите на сайта на СЗО.  

Вземете под внимание, че ако ваксинацията включва две дози, важно е да получите и двете, за да постигнете максимална защита. Местните здравни органи може да препоръчат допълнителни дози (бустерни дози) за определени групи. 

Как действат ваксините срещу COVID-19?

Ваксините действат, като имитират инфекциозен агент – вируси, бактерии или други микроорганизми, които могат да причинят заболяване. По този начин имунната ни система се „учи“ да реагира бързо и ефективно срещу него.

Традиционно ваксините постигат това, като въвеждат отслабена форма на инфекциозния агент, което позволява на имунната ни система да си изгради памет за него. По този начин имунната ни система може бързо да го разпознае и да го пребори, преди той да ни разболее. Ето как са проектирани някои от ваксините срещу COVID-19.

Други ваксини срещу COVID-19 са разработени с помощта на нови подходи и се наричат ваксини с информационна РНК или иРНК ваксини. Вместо да въвеждат антигени (вещество, което кара имунната система да произвежда антитела), иРНК ваксините дават на тялото ни необходимия генетичен код, за да позволят на имунната ни система да произведе самия антиген. Технологията за иРНК ваксините се изучава от няколко десетилетия. Те не съдържат жив вирус и не пречат на човешката ДНК.

За повече информация как действат ваксините, моля, посетете сайта на СЗО.

Безопасни ли са ваксините срещу COVID-19?

Да, ваксините срещу COVID-19 са използвани безопасно за ваксинирането на милиарди хора. Да, макар че се разработват максимално бързо, ваксините срещу COVID-19 трябва да преминат през строги клинични изпитвания, за да се докаже, че отговарят на международно приетите критерии за безопасност и ефикасност. Ваксината може да получи одобрение от СЗО и националните регулаторни органи само ако отговаря на тези стандарти.

УНИЦЕФ ще доставя само ваксини срещу COVID-19, които отговарят на установените от СЗО критерии за безопасност и ефикасност и са получили необходимото регулаторно одобрение.

Как ваксините срещу COVID-19 бяха разработени толкова бързо?

Учените успяха да разработят безопасни и ефикасни ваксини за сравнително кратък срок, благодарение на съчетанието от различни фактори, които дадоха възможност за по-мащабни научни изследвания и производство, без да се допуска компромис с безопасността: 

  • Поради глобалния характер на пандемията имаше възможност за подбор на по-голяма по размер извадка и десетки хиляди доброволци се кандидатираха; 
  • Години наред технологиите напредваха (например по отношение на иРНК ваксините); 
  • Правителствата и други органи се обединиха за премахване на пречките при финансирането на научноизследователската и развойната дейност; 
  • Производството на ваксините се реализира успоредно с клиничните изпитвания, за да се ускори процесът. 

Макар и да бяха разработени в кратък срок, всички одобрени от СЗО ваксини срещу COVID-19 са безопасни и ефикасни.

Какви са нежеланите реакции при ваксиниране срещу COVID-19?

Ваксините са създадени, за да ви дадат имунитет без опасностите, които произтичат от евентуално заболяване. Не при всички, но при много ваксинирани се появяват леки до умерени нежелани реакции, които отзвучават от само себе си до няколко дни.

Някои от леките до умерени нежелани реакции, които може да изпитате след ваксинацията, включват:

  • Болка в ръката на мястото на инжектиране
  • Лека температура
  • Умора
  • Главоболие
  • Болки в мускулите или ставите
  • Тръпки
  • Диария

Можете да се справите с нежеланите реакции, като си почивате, поемате течности и при необходимост вземате обезболяващи средства или лекарства за понижаване на температурата.

Ако симптомите продължават повече от няколко дни, потърсете личния лекар за съвет. По-тежките нежелани реакции са изключително редки, но ако ги почувствате, незабавно се свържете с личния си лекар.

>>Прочетете: Какво трябва да знаете преди, по време на и след ваксиниране срещу COVID-19

Къде мога да намеря повече подробности за определена ваксина срещу COVID-19?
Повече подробности за ваксините срещу COVID-19 може да намерите на сайта на СЗО.

Може ли да спра да прилагам предпазни мерки, след като се ваксинирам?

Дори да сте ваксинирани, продължавайте да прилагате предпазните мерки заради себе си, семейството и приятелите, ако във вашия район все още има COVID-19. Ваксините срещу COVID-19 са много ефикасни срещу тежко преболедуване и смърт, но нито една ваксина не е ефикасна на 100 процента.  

Ваксините осигуряват по-ниска степен на защита от заразяване с варианта Омикрон, който в момента преобладава по света, но продължават да бъдат много ефикасни в предпазването от хоспитализация, тежко преболедуване и смърт. Освен ваксинирането е важно да продължите да спазвате предпазните мерки, за да защитите себе си и околните. Предпазните мерки включват избягване на струпвания на хора, поддържане на физическа дистанция, миене на ръцете и носене на маска (според местната политика).  

Може ли да се заразя с COVID-19 и след като се ваксинирам? Какво означава „случаи на пробив“?

Някои ваксинирани може да се заразят с COVID-19, което се нарича „пробивна инфекция“. В такива случаи е много по-вероятно да се развият само по-умерени симптоми. Запазва се силната защита, осигурена от ваксината срещу тежко протичане на болестта и смърт.

При по-заразните варианти на вируса като Омикрон се наблюдават повече пробивни инфекции. Ето защо се препоръчва да продължите да се предпазвате, като например избягвате струпвания на хора, носите маска и редовно, миете ръцете, дори след като сте ваксинирани. 

Запомнете – за максимална защита е необходимо да получите пълен ваксинационен курс с всички препоръчвани дози.

Ако сте били напълно ваксинирани, но проявявате симптоми на COVID-19, трябва да питате лекаря си дали трябва да се тествате.

Колко време ваксините предпазват от заразяване с COVID-19?

Научните изследвания за продължителността на действието на ваксините срещу COVID-19 продължават. Според СЗО повечето хора имат силна защита срещу тежко протичане на заболяването и смърт в продължение на поне шест месеца. При някои хора, включително в по-напреднала възраст или при хора със съпътстващи заболявания, имунитетът може да отслабне по-бързо.

 

Ваксините срещу COVID-19 предпазват ли от варианти като Делта и Омикрон?

Одобрените от СЗО ваксини срещу COVID-19 продължават да бъдат високоефективни за предотвратяване на тежки заболявания и смърт, включително срещу варианта Delta.

Въпреки това, ваксините предлагат по-малко защита срещу инфекция от Omicron, който сега е доминиращият вариант в световен мащаб. Ето защо е важно да се ваксинирате и да продължите с мерките за намаляване на разпространението на вируса, а именно: физическо дистанциране, носене на маска, добра вентилация, редовно миене на ръцете и ранно търсене на грижи, ако имате симптоми. Teзи мерки помагат да се намалят шансовете вирусът да мутира.

Трябва ли да си поставя бустерна доза?  

Бустерните дози играят важна роля в предпазването срещу тежко боледуване, хоспитализация и смърт. Що се отнася до момента на поставяне на бустерната доза, особено за високорисковите групи, трябва да следвате препоръките на местните здравни органи.  

Може ли да се ваксинирам с различни видове ваксини срещу COVID-19?  

Да, но политиката на всяка държава за смесването на ваксините е различна. В някои държави се използват различни ваксини за първоначалния курс и след това за бустерната доза. Потърсете напътствията на местните здравни органи за съответното населено място и разговаряйте с личния си лекар, ако имате въпроси какво е най-подходящо за вас. 

Бременна съм. Може ли да се ваксинирам срещу COVID-19?

Да, може да се ваксинирате, ако сте бременна. Макар че като цяло рискът от тежко преболедуване на COVID-19 остава нисък, рискът това да се случи по време на бременност е завишен.

Въпреки че наличните данни все още са сравнително ограничени, вече се натрупват доказателства за безопасността на ваксините срещу COVID-19 при бременност и не са установени проблеми с безопасността. За допълнителна информация по въпроса за ваксинирането срещу COVID-19 по време на бременност се обърнете към личния си лекар.

>>Прочетете: Съвети към бременните по време на пандемията от COVID-19

Кърмя. Да се ваксинирам ли срещу COVID-19?

Да, ако кърмите, трябва да се ваксинирате при първа възможност. Безопасно е и няма риск за майката или за бебето. Нито една от използваните ваксини срещу COVID-19 не съдържа жив вирус, затова няма опасност да предадете COVID-19 от ваксината на бебето чрез кърмата. Всъщност създадените антитела след ваксинирането може да преминат чрез майчиното мляко и да помогнат за защитата на вашето бебе.

>>Прочетете: Безопасно кърмене по време на пандемията от COVID-19

Могат ли ваксините срещу COVID-19 да повлияят върху плодовитостта?

Не, може да сте срещали грешна информация в социалните мрежи, но няма доказателства, че която и да е ваксина, включително ваксините срещу COVID-19, може да повлияе върху женската или мъжката плодовитост. Трябва да се ваксинирате, ако в момента се опитвате да забременеете.

Може ли ваксината срещу COVID-19 да прекъсне менструалния ми цикъл?

Някои съобщават за прекъсване на менструалния цикъл след ваксиниране срещу COVID-19. Макар наличните данни да са все още оскъдни, научните изследвания на въздействието на ваксините върху менструалния цикъл продължават.

Поговорете с личния си лекар, ако имате притеснения или въпроси за менструацията.

Трябва ли детето ми да се ваксинира срещу COVID-19?

Все повече ваксини се одобряват за употреба при деца. Затова е важно да се информирате за напътствията на местните и националните здравни органи. 

СЗО одобри ваксината Pfizer за деца от петгодишна възраст нагоре, а ваксината Moderna – за деца на 12 или повече години.

Децата и подрастващите обикновено боледуват по-леко от възрастните. Ето защо за тях не е толкова спешно, колкото за възрастните, хората с хронични заболявания и здравните работници да бъдат ваксинирани, освен ако не са част от група с повишен риск от тежко протичане на COVID-19. Проверете при местните органи какъв е графикът за ваксиниране на деца във вашето населено място.  

Напомнете на децата колко е важно всички ние да спазваме мерки, за да предпазваме себе си и околните, като избягваме струпванията на хора, поддържаме физическа дистанция, мием ръцете си и носим маска. 

Изключително важно е децата да продължат да бъдат ваксинирани според имунизационния план. 

Как да говоря с децата си за ваксините срещу COVID-19?

Ежедневието ни е наситено с новини за COVID-19, така че е естествено любознателните млади умове да имат въпроси, и то много. Прочетете нашата информационна статия с обяснения как една сложна тема може да бъде представена с прости и успокоителни думи.

Мои приятели и роднини са против ваксините срещу COVID-19. Как да разговарям с тях?

Разработването на безопасни и ефикасни ваксини срещу COVID-19 е огромна крачка напред в глобалните ни усилия да сложим край на пандемията. Това е вълнуваща новина, но все още има хора, които са настроени скептично или се колебаят за ваксините срещу COVID-19. Сигурно познавате такъв човек. Важно е да се придържаме към фактите и проверената информация от достоверни източници, а не към слухове. 


>> Защо е важно да изградим доверие във ваксините. 

 

Как да предпазя семейството си, докато чакаме да се ваксинираме?

Безопасните и ефикасни ваксини са повратна точка, но дори и след ваксинирането, за момента трябва да продължим да прилагаме мерките за предпазване на себе си и околните. Най-важно е да намалите риска от контакт с вируса. За да предпазите себе си и близките си, погрижете се:

  • Да носите маска, когато е невъзможно да се поддържа физическа дистанция от околните.
  • Да поддържате физическа дистанция от околните на обществени места.
  • Да избягвате слабо проветрени места или места със струпвания на много хора.
  • Да отваряте прозорците, за да проветрите закритите помещения.
  • Да миете ръцете си редовно със сапун и вода или дезинфектант за ръце на спиртна основа.

Ако вие или член на семейството имате висока температура, кашлица или затруднено дишане, незабавно потърсете лекарска помощ.

Могат ли ваксините срещу COVID-19 да повлияят върху вашата ДНК?

Не, никоя от ваксините срещу COVID-19 не влияе, нито взаимодейства по какъвто и да било начин с вашата ДНК. Ваксините с информационна РНК (иРНК) учат клетките как да произвеждат протеин, който предизвиква имунен отговор в тялото. Този отговор произвежда антитела, които ви предпазват от вируса. иРНК се различава от ДНК и остава в клетката само около 72 часа, преди да се разгради. Тя обаче никога не навлиза в ядрото на клетката, където се съхранява ДНК.

Съдържат ли ваксините срещу COVID-19 някакви животински продукти?

Не, нито една от одобрените от СЗО ваксини срещу COVID-19 не съдържа животински продукти.

Виждал съм неточна информация онлайн за ваксините срещу COVID-19. Как да постъпя?

За съжаление в интернет има много неточна информация за вируса на COVID-19 и ваксините. Сблъскваме се с много непознати неща и затова често пъти без злонамереност се споделя информация, която се оказва неточна.

Дезинформацията при здравна криза може да разпространи параноя, страх и стигматизация. Освен това може да доведе до положение, при което хората са незащитени или по-уязвими към вируса. Получавайте проверени факти и съвети от надеждни източници като местния здравен орган, ООН, УНИЦЕФ и СЗО.

Ако видите съдържание онлайн, което смятате за невярно или подвеждащо, можете да помогнете да се спре разпространението му, като съобщите за него на платформата на социалната медия.